Haderslev RC Modelflyveklub gennem 60 år
Haderslev Modelflyveklub blev stiftet i 1954 af en lille flok 10- 11 årige drenge der var kammerater i det daglige, her begyndte nogle at bygge DMI’s små svævemodeller, og snart var alle med. Da vi alle var meget unge, fik vi en lidt ældre til at tegne klubben for os, samt til at sørge for, at vi blev tilknyttet KDA, som også dengang var samlingsforening for alt hvad der bevægede sig i luften. I løbet af sommeren 1954, viste det sig, at det var en god ide vi havde fået, interessen for modelflyvningen i Haderslev viste sig at være rimelig stor, og snart blev vi en stor flok. De første par år fløj vi kun med svævemodeller, og her var DMI’s modeller Baby, Perry 75, Viktory, Skymaster m.fl. de mest populære. Her var vi så heldige, at den enes far havde en kombineret legetøjs- og hobbyforretning, hvor vi kunne købe de nødvendige dele, samt byggesæt fra DMI. Vi fik hurtigt en tilladelse fra militæret til at benytte ekserserpladsen til vor hobby, og her var god plads til at flyve med fritflyvende svævemodeller.
Dag på ekserserpladsen i 1955
Linestyret modeller anno 1958
Linestyret modeller anno 1958
Vi fik dog rimeligt hurtigt mulighed for at anskaffe de første gløderørs motorer, som var noget lettere at have med at gøre, og som også kørte mere pålideligt. Motorer var for det meste OS, Vebra og Cox, samt flere andre gode mærker. Modeller var igen fra DMI, men hurtigt begyndte vi at konstruere vore egne modeller, hvoraf flere blev bygget af vore venner i hele landet. Vi var hurtigt så mange, at klubben kunne leje et kælderlokale på Christiansfeldvej, lige over for kløften, her byggede vi på liv et løs, samt lavede vore egne propeller af bøgetræ, hvilket også var nødvendigt, idet der gik mange til. I denne periode fik vi også af Haderslev Kommune lov til at flyve med vore linestyrede modeller i Kløften, hvor der den gang var anlagt en orkestergrav i den østlige ende. Denne orkestergrav fløj vi hen over, og nogle af os landede da også i denne, en enkelt model forvildede sig også derned, men kravlede selv op igen, det var på det tidspunkt hvor vi fløj med Viking 2,5 cm3, med gummipropeller. I linestyring gjorde klubben sig hurtigt bemærket ved vore nationale konkurrencer. I de første mange år afholdt KDA sommerlejr på Vandel Flyveplads, hvor flyvevåbenet stillede telte og lader til rådighed for en meget stor flok børn og voksne hvert år.
Her fra klubben var vi mange med på disse lejre, de første år tog vi turen til Vandel på cykel, vore fly sendte vi med fragtmand til Vandel. Det er svært at beskrive de gode stunder vi havde på Vandel med gode kammerater fra hele landet, men utroligt sjovt havde vi det. På Vandel blev der de første år kun fløjet med svævemodeller, chukglidere og linestyrede modeller, og heldigvis havde flyvevåbenet opstillet telte til os, hvor vi kunne reparere vore fly, for der blev i løbet af en uge brugt megen tid på at lappe, samt til at bygge de små chukglidere. Når det gjaldt brændstof til vore linestyrede modeller, fik vi sendt tromler med metanol, æter, petroleum og olie til Vandel, og blandede selv til vort forbrug.
Gamle Hansen blev tørstig på Vandel
Klubhus fra 1975
Vi var heldige, Haderslev kommune kvitterede med, at give os et tilskud på. Kr. 15.000,00 til huset, samt bevilgede græsslåning i alt fremtid, såfremt der ikke kom politiske spareplaner, dette har vi så nydt godt af indtil 2011, hvor de opsagde græslåningsaftalen, men gav et tilskud på kr. 7.000,00 til en ny plæneklipper. Grunden til vi fik tilskud til klubhuset var, at klubben havde vist vilje til selv at skaffe pengene til huset. Fra 1975, fløj vi opvisning til mange byfester, samt havde nogle virkelig store publikums arrangementer på vor nye plads, her gjorde vi meget ud af PR arbejde, således, at dette kunne trække folk til. Vi stoppede dog efter en årrække med at flyve til byfester, idet vi skønnede, at der var for stor risiko herved.
For at få strøm til disse arrangementer, måtte vi leje rimelig store og dyre generatorer, så i 1987, blev vi enige om, at skulle vi have blivende strøm til klubhuset, hvilket så blev bestilt og installeret til alles store tilfredshed. Til disse stævner fik vi så også stor hjælp af henholdsvis piloter fra Tyskland, Holland og herhjemme fra. Disse piloter kom med en stor alsidighed af modeller, og uden dem kunne vi ikke have gennemført disse arrangementer, idet klubbens egne medlemmer havde nok at se til med parkering, billetter, samt salg af øl, vand, kaffe, kage, samt pølser og is. Disse arrangementer blev en så god økonomisk gevinst for klubben, at vi i 1992 kunne opføre et helt nyt klubhus uden at skulle låne hertil.
Nyt klubhus fra 1992
Det samme gælder, da vi i 2011 fik besked på, at Haderslev kommune ikke længere kunne slå græs for os. Her blev vi så nødt til, at opføre et nyt redskabsrum, samt indkøbe en større græsslåmaskine, igen uden at skulle låne hertil. Det skal nævnes, at hver gang vi har skullet opføre klubhuse, eller lave større vedligeholdelsesarbejder, har vi aldrig manglet arbejdskraft, stort set alle vore medlemmer har været til rådighed når dette var nødvendigt, det er klubsånd. Medlemmer fra Haderslev RC Modelflyveklub har gennem tiden i stort antal været med på de sommerlejre, som RC Unionen har medvirket, først en god årrække på Stauning, hvor vi i starten fik lov til at flyve på startbanen, og efterfølgende på en meget let jordbane.
Sommerlejr med hygge og fællesspisning på Egeskov
Herefter flyttede sommerlejren til Egeskov Slot, hvor vi også havde nogle rigtig gode lejre i nogle år, indtil man ikke længere ønskede at have os der. Herefter fulgte nogle meget gode og hyggelige lejre hos Nuserne i Grindsted, hvor klubben i et par år havde fleste deltagere. Da også denne lejr blev lukket, besluttede vi i klubben at afholde vor egen interne klubsommerlejr, hvor dog vore nærmeste klubber også kunne være med, dette blev så stor en succes, at lejren er kommet for at blive. Medlemmer fra klubben har altid været flinke til, at tage ud til fremmede arrangementer, hvilket gør, at vi normalt ikke har problemer med at få fremmede piloter med til vore arrangementer.
Klubben vil i år markere sit 60 års jubilæum sammen med vort kammeratskabstræf sidste weekend i juni, hvor vi også inviterer de klubber vi normalt samarbejder med, samt et par tyske klubber, som vi tidligere havde meget med at gøre. De sidste åringer, har klubbens medlemmer også kastet sig over indendørsflyvning, og med stor succes, dette gør vi sammen med Skibelund Modelflyveklub, som er meget aktive på dette område. Denne aktivitet betyder også et større socialt samvær, som for os alle har stor betydning. Denne indendørs flyvning gør også, at der er aktiviteter hen over vinteren, hvor vi ellers normalt byggede vore modeller. Et virkelig gode disse år, er, at man stort set kan få alle former for modeller i næsten flyveklar stand, samtidig med, at vore radiodele også er til at købe for en pris hvor alle kan være med.
Optakt til storstævne i 1986 samt klubbens første stormodeller
Gunnar Frandsens flotte Mosquito og 2 medlemmer fra starten i 1954
Efter 50 års medlemskab af klubben bliver man æresmedlem. De nuværende æresmedlemmer består af Kaj Robert Hansen, som var med til at stifte klubben, Christian Jacobsen og Hans C. Juhl, der begge har været medlem siden 1969, samt Per Forst der har været medlem siden 1973.
Haderslev Modelflyveklub blev stiftet af:
Iver Hübbe, Ernst Fryland, Calle Schønwald og Hans Jørgen Kristensen, første formand som var over 18 år var Svend Volden.
Tilbage i klubben fra 1954 er:
Kaj Robert Hansen